İNTERAKTİF TESTLER

1- Asagidakilerden hangisi, Istanbul'un fethi için yapilan hazirliklardan biri degildir?
a) Rumeli Hisari yapildi.                           
b) Büyük toplar yapildi.
c) Güçlü bir donanma olusturuldu              
d) Anadolu  Hisari fethedildi
      
2. Istanbul un fethinin çok önemli  sonuçlari  olmustur. Asagida verilenlerden hangisi fethin Dünya Tarihi açisindan sonucudur?
      a) Istanbul baskent yapildi.              
      b) Anadolu --Rumeli arasindaki kopukluk giderildi
      c) Ortaçag bitti-Yeniçag basladi       
     d) 2.Mehmet e Fatih ünvani verildi.
      
3.Osmanlilar Karadeniz e hakim olabilmek için  hangi sehri almamislardir?
      a)Amasra        b) Sinop 
      c) Kirim         d) Belgrad
      
4. Fethedilen Yer                Hakim Olunan Deniz
   1. Kirim        ------- ------  Karadeniz
    2. Rodos       -------------   Ege  Denizi
    3. Preveze Savasi --------- Akdeniz
    4 .Mora        --------------  Kizildeniz
      Yukaridaki eslestirmelerden hangisi yanlistir?
      a) 1           b) 2      
       c)3           d)4
       
5. Hangi olay Kanuni Sultan Süleyman döneminde olmamistir?
      a) 1.Viyana Kusatmasi 
      b)Karadeniz in Türk hakimiyetine girmesi
      c)  Hint Deniz Seferleri      
      d) Fransa’ya Kapitülasyonlar  verilmesi.
      
6.Fransa’ya Kapitülasyonlar verilmesinin en önemli nedeni asagidakilerden hangisidir?
a) Avrupa  Hiristiyan birligini  parçalamak.
b) Fransa’nin limanlarindan yararlanma düsüncesi.
c) Akdeniz ticaretinin canlandirilmak istenmesi  
d) Baharat Yoluna hakim olma istegi.
      
7.Istanbul un fethiyle, büyük toplarla surlarin yikilabilecegi anlasilmistir. Bu olay asagidaki gelismelerden hangisine neden olmustur?
a) Cografi Kesifler              
b) Haçli Seferleri  
c) Derebeylikleri zayiflamasi  
d) Rönesans
      
8.Misir hangi padisah zamaninda Osmanli topraklarina katilmistir?
a)Fatih Sultan Mehmet    
b) 2.Bayezid      
c) Yavuz Sultan Selim      
d) Osman Bey
      
9.Osmanlilar Baharat Yoluna sahip olabilmek için, hangi devlete  son vermislerdir?
a)Bizans        
b) Akkoyunlu   
c) Safevi     
d) Memlük
      
10 Osmanli Devleti ile Iran (Safevi) Devleti arasindaki ilk baris antlasmasi asagidakilerden hangisidir?
a) Amasya  
b) Istanbul 
c) Ferhat Pasa   
d) Karlofça
      
11. Cezayir in Osmanli Devletine baglanmasi ve Preveze Deniz Savasinin kazanilmasinda çok önemli payi olan denizci kimdir?
a) Oruç Reis     
b) Turgut Reis   
c) Hizir ( Barbaros) Reis    
d) Temel Reis
      
12. Anadolu Türk Siyasal birligi hangi padisah zamaninda tamamlanmistir?
a)Orhan Bey  
b)2. Mehmet   
c)1.Selim  
d) 1.Süleyman
      
13 Mohaç Savasi ndan sonra Macaristan'in büyük bölümü  Osmanlilara geçti. 
Bu gelisme Osmanli Devleti ile hangi Avrupa devleti arasindaki iliskilerin bozulmasina neden olmustur?
a) Avusturya  
b)  Fransa   
c) Ingiltere      
d) Ispanya
      
14. Barut, Matbaa, Pusula,Kagit gibi teknik buluslarin Avrupalilarca ögrenilmesini saglayan olay hangisidir?
a) Rönesans             
b) Reform     
c)  Kavimler Göçü            
d) Haçli  Seferleri
      
15 Otlukbeli Savasi hangi devletle  yapilmistir?
a)Karakoyunlular       
b)Akkoyunlular     
c)Memlüklüler       
d)Bizans     
16 -Asagidakilerden hangisi Istanbul’un fethinin sonuçlarindan degildir?
A)Karadeniz ticaret yolunun Osmanlilarin denetimine geçmesi
B)Türklerin Avrupa’da güvenle yerlesmelerinin saglanmasi
C)Sur ve kalelerin toplarla yikilabileceginin anlasilmasi
D)Çanakkale bogazinin Osmanlilarin hakimiyetine geçmesi
      
17- XVI. Yüzyilda ,Dogu Akdenizde Osmanli hakimiyetinin yerlesmesine bölgedeki güvenligin saglanmasi için asagidaki yerlerden hangisi alinmistir?
A)Kibris    
B)Mora        
C)Otranta      
D)Midilli
      
18- Asagidakilerden hangisi Istanbul’un fethedilmesini sonuçlarindan degildir?
A)Osmanli padisahlarinin halife unvaninin almasi
B)Osmanlilarin Balkanlardaki fetihlerin kolaylasmasi
C)Karadeniz ticaret yollarinin Osmanli denetimine girmesi
D)Anadolu’daki Osmanli hakimiyetinin  kuvvetlenmesi
      
19- Osmanli Devleti, Hint Okyanusu’nda asagidaki devletlerden hangisiyle mücadele etmistir?
A)ispanya    
B) Portekiz   
C)Venedik    
D) Almanya
      

20-Osmanli Devletinin Avrupada ilk toprak kaybettigi ve son toprak kazandigi antlasma eslestirmeleri hangi seçenekte dogru olarak verilmistir?
A)Zitvatorok A.-Bucas A. 
B)Karlofça A.-Uyvar A.
C)Zistovi A.-Bucas A.      
D)Karlofça A.-Bucas A.


    
                                   
                        CEVAPLAR
1-D
2-C
3-D
4-D
5-B
6-A
7-C
8-C
9-D
10-A
11-C
12-C
13-A
14-D
15-B
16-D
17-A
18-A
19-B
20-D

 

 

 

 

 

 

1.  A) B) C) D)
2.  A) B) C) D)
3.  A) B) C) D)
4.  A) B) C) D)
5.  A) B) C) D)
6.  A) B) C) D)
7.  A) B) C) D)
8.  A) B) C) D)
9.  A) B) C) D)
10.A) B) C) D)
11.A) B) C) D)
12.A) B) C) D)
13.A) B) C) D)
14.A) B) C) D)
15.A) B) C) D)
16.A) B) C) D)
17.A) B) C) D)
18.A) B) C) D)
19.A) B) C) D)
20.A) B) C) D)

HAZIRLAYAN: Hamit BİÇER